Je auto goed onderhouden doe je met deze 3 stappen
Volgens verschillende weerbureaus is er een barre ‘horrorwinter’ op komst. Met goed onderhoud zorg je dat je auto winterklaar is en ook komende maanden tegen een stootje kan. Welke belangrijke stappen mag je écht niet vergeten? En wordt schade wel gedekt door je autoverzekering als je niet op winterbanden rijdt? We zetten alles voor je op een rijtje.
Goed verzekerd tegen winterweer
Neem jaarlijks de verzekering van je auto onder de loep. Daarmee voorkom je dat je voor nare verrassingen komt te staan. Zo is het handig om te weten dat je met WA niet verzekerd bent tegen schade door extreem winterweer, zoals storm, hagel en lawines. Bij WA+ (beperkt casco) of All risk (volledig casco) is dit wel het geval.
Winterbanden: wel of niet verplicht?
In Nederland ben je niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Als je dus schade oploopt terwijl je niet op winterbanden rijdt, dan wordt de schade gewoon vergoedt door je verzekeraar. Mits deze onder je dekking valt, natuurlijk. Dat neemt niet weg dat winterbanden veel veiliger zijn: ze zorgen voor een betere grip en kortere remweg.
Ga je op wintersport? Houd er dan rekening mee dat het gebruik van winterbanden in Europese landen zoals Duitsland en Zwitserland wél verplicht is. Als je hier schade oploopt en geen winterbanden gebruikt, dan kan het zijn dat je verzekeraar de schadepost niet vergoedt.
Stap 1: Vul de vloeistoffen bij
In de winter is het extra belangrijk om je auto te onderhouden. Zo’n gure winter vraagt namelijk nogal wat van je auto. Geef je trouwe vierwieler daarom wat extra aandacht. Begin bij checken of de vloeistoffen bijgevuld moeten worden. Controleer bijvoorbeeld het peil van je motorolie. Zo zorg je dat je auto in ieder geval start. Schenk ook wat ruitensproeiervloeistof bij. Kies voor een antivriesvariant zodat de leidingen niet kunnen dichtvriezen.
Stap 2: Was de buitenkant
Het is een fabeltje dat je je auto in de winter niet mag wassen. Sterker: juist nu heeft je wagen een schoonmaakbeurt hard nodig. Als strooizout te lang op je lak en carrosserie blijft liggen, dan kunnen deze onderdelen namelijk beschadigen en gaan roesten. Spuit eerst loszittend vuil en zand van je auto met lauw water. Reinig daarna je velgen en rij door de wasstraat. Poets tot slot je auto op zodat de lak weer mooi gaat glanzen.
Stap 3: Stel een handige set samen
Bevroren sloten en dichtgevroren deuren: als het kraakt dat het vriest kan het je zomaar overkomen, hoe goed je auto ook onderhouden is. Zorg daarom dat je handige benodigdheden voor de winter altijd binnen handbereik hebt. Leg in ieder geval een plastic ijskrabber (of ruitontdooier), een ijsdeken, een veger en warme dekens in je kofferbak. En zorg dat je slotontdooier in huis hebt liggen.