Je bedrijf verduurzamen: 5 tips voor op kantoor

Steeds meer ondernemers zien het belang van een duurzame bedrijfsvoering. Het draagt bij aan een betere wereld, maar het kan je ook veel geld besparen! Wil je je bedrijf verduurzamen? Wij geven je vijf duurzame tips voor op kantoor.

Afval scheiden en recyclen

Bij het verduurzamen van je bedrijf is afval een belangrijk onderdeel. Je kunt al een hoop afval voorkomen door bijvoorbeeld kartonnen koffiebekertjes te vervangen voor herbruikbare koffie mokken. Het is onmogelijk om helemaal geen afval te creëren op de werkplek. Het scheiden en inzamelen van afval is een duurzame manier om dit afval te verwerken. Zo kun je aparte afvalbakken voor papier, plastic en restafval neerzetten. Een bonustip is om de afvalbakken op verschillende plaatsen neer te zetten. Op deze manier maak je het je medewerkers makkelijker om mee te doen in het afval scheidingsproces. 

Tweedehands kantoormeubilair

Een ander voorbeeld van het hergebruiken van artikelen is tweedehands meubilair. Zo bespaar je grondstoffen en de uitstoot van het verwerken hiervan. Vaak kan meubilair zoals bureaus en stoelen jarenlang mee. Toch zijn er veel bedrijven die hun complete interieur vroegtijdig vervangen bij bijvoorbeeld een verhuizing. 

Groene stroom

Een effectieve manier om als bedrijf minder CO2 uit te stoten is om over te stappen op groene stroom. Voor de duidelijkheid: groene energie is duurzame energie. De meest bekende manier om duurzame energie te verkrijgen is door zonnepanelen te nemen. Daarnaast kun je ook een zakelijk energiecontract afsluiten bij een groene energieleverancier. 

Bewust omgaan met elektriciteit

Naast het gebruiken van de juiste energie, kun je er ook voor zorgen dat je geen energie verspilt. Dit doe je door bewust met elektrische apparaten en licht om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld stekkerblokken met een schakelaar nemen, die je aan het einde van de dag uit kunt zetten. Of je kunt gloeilampen vervangen door duurzame LED-lampen. Ook hebben tegenwoordig veel apparaten een slaapstand, waardoor ze ‘s nachts aan blijven staan. Hierdoor verspillen deze apparaten onnodig energie. 

Stimuleer fietsen en openbaar vervoer

Thuiswerken wordt steeds populairder. Veel bedrijven willen toch dat hun medewerkers graag op één locatie bij elkaar komen. Is je bedrijf hier één van? Je medewerkers moeten zich vervoeren om op locatie te komen. Er wordt dan al gauw de auto genomen, wat erg schadelijk is voor het milieu. Vraag je medewerkers om lopend, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Deze opties zijn veel duurzamer. Je kunt dit stimuleren door bijvoorbeeld abonnementen voor het openbaar vervoer of de fiets te verstrekken.