Hogere dekking of lagere kosten: overstappen zorgverzekering

Mensen die overstappen naar een andere zorgverzekeraar, hebben daar vaak een goede reden voor. Soms zijn ze gewoon niet zo tevreden over hun huidige verzekeraar, hebben ze er bijvoorbeeld een vervelende ervaring mee gehad of laat de klantenservice te wensen over. Maar meestal gaat het met name om geld. Een zorgverzekering kiezen, dat doe je het liefst op zo’n manier dat je niet te veel betaalt, terwijl je ondertussen wel goed verzekerd bent. Waar voor je geld krijgen kan op verschillende manieren. Je gaat op zoek naar een verzekeraar die je dezelfde verzekering geeft als je nu hebt, maar dan voor een lager bedrag. Of je stapt over naar een verzekeraar waar je voor hetzelfde bedrag hogere dekkingen krijgt.

Evenveel betalen, meer vergoed krijgen

Laten we met de laatstgenoemde optie beginnen. Overstappen naar een verzekering die (min of meer) even duur is, maar die wel een hogere dekking geeft. Deze optie is vooral interessant voor mensen die nu regelmatig te maken krijgen met medische rekeningen die niet vergoed worden, omdat hun aanvullende zorgverzekering deze niet dekt.

Dat is vervelend. Je betaalt een flinke premie per maand, en draait alsnog zelf voor een deel van je medische kosten op. Zo wordt het wel erg duur! Op zoek gaan naar een verzekering met een uitgebreidere dekking kan je veel geld besparen, zeker als deze qua premie net zo duur is. Soms kan het zelfs lonen om over te stappen naar een verzekering die wat duurder is; als je op die manier honderden euro’s aan kosten die je normaal zelf moet betalen kan besparen, is dat snel terugverdiend.

Dezelfde vergoeding, voor minder premie

Ben je op zich wel tevreden met de dekking van je verzekering, maar vind je de premie aan de hoge kant? Dan ga je op zoek naar een verzekering met een gelijke dekking, maar dan tegen lagere kosten. Ook al is het maar een paar euro in de maand, op jaarbasis is het toch lekker meegenomen.

Je zal wel merken dat het lastig is om aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken, omdat bijna geen pakket gelijk is. Een verzekering die precies gelijk is aan wat je nu hebt vinden is dus geen zekerheidje. Het is dan goed om eens te zien of er geen pakketten zijn die voor jou beter passen. Die bijvoorbeeld wel meer fysiotherapie dekken dan je huidige verzekering doet, als je dit vaak nodig hebt. Daar mag dan tegenover staan dat er bijvoorbeeld minder vergoeding is voor orthodontie, als jij of je kind hier geen gebruik van maakt. Kijk dus vooral naar de hoogte van de dekkingen op het gebied van kosten waarvan je kunt verwachten dat jij ze gaat maken, en baseer daar je keuze op.