Welke plekken in je woonkamer kunnen wat extra licht gebruiken?

Lampen: ze zijn zo goed als onmisbaar in onze moderne wereld. Dat is ook niet zo gek, want ook als de zon niet schijnt, hebben we ons zicht nodig. Waarschijnlijk is jouw woonkamer dan ook voorzien van genoeg lichten. De kans dat die lichten bestaan uit een combinatie van praktische en mooie lampen is vrij groot. De ene is er om het zonlicht na te bootsen en de ander is er om de mooiste plekken in jouw huis extra in de spotlights te zetten. Weet je nog niet helemaal goed hoe je goed gebruik kunt maken van licht? Lees dan nog even verder, want wij hebben wel een aantal inspirerende ideeën!

Een gezellige lamp boven de eettafel

De eettafel is een goed voorbeeld van een plek die we graag een beetje extra verlichten. Vaak bevindt hij zich een beetje buiten het centrum van je kamer, waardoor de hoeveelheid licht hier niet al te groot is. Tijdens het eten hebben we echter wel behoefte aan voldoende licht, zodat we niet alleen elkaar goed kunnen zien, maar ook wat er op ons bord ligt.

Een plafondlamp is hier vaak het best op zijn plek. Houd daarbij echter wel rekening met een paar zaken. Zorg dat de lamp op een positie hangt waar je niet steeds met je hoofd komt, om dagelijks een nieuwe bult te voorkomen. Let er daarnaast op dat de lamp weliswaar genoeg licht geeft, maar wel sfeervol blijft. Kiezen voor een lichtbron met een warme ondertoon is in dit geval de beste keuze.

Een beetje extra licht in je leeshoek

Lees je graag? Dan heb je ook vast en zeker een plekje in de woonkamer waar je dat het liefst doet. Misschien op de bank, maar vaak ook in en comfortabele stoel in een fijn hoekje van de kamer.

Hoekjes van een kamer hebben de eigenschap niet altijd even goed verlicht te zijn. Onhandig, als je een boek wilt lezen, en vermoeiend voor je ogen. Hier een fijne lamp plaatsen is dus een prima idee. Een mooie vloerlamp biedt vaak een prima oplossing, omdat deze het licht van bovenaf precies op je boek kan laten schijnen.

Zet mooie spullen in de spotlights

De laatste soort lamp is niet van het essentiële soort, niet per se nodig om je kamer van voldoende licht te voorzien, maar heeft wel een hoge decoratieve functie.

Kleine lampjes of spots die de spullen in de kamer waar je het meest blij mee bent extra mooi laten uitkomen. Dat kan heel subtiel zijn, maar ook juist wat meer in het oog springend, denk aan een spot die is gericht op een schilderij aan de want. Met deze verlichting leg je accenten aan in je kamer, precies op de plekken die je zelf het mooist vindt.