Hoe begin je met Google Shopping?

Als je een webshop hebt dan kun je op heel veel verschillende manieren online verkeer naar je website genereren. Dit kan onder andere via Google. Ook binnen Google heb je dan weer vele verschillende manieren. Zo kun je zogenaamd organisch verkeer aantrekken door op een natuurlijke manier hoger in de zoekresultaten te komen. Je kunt ook binnen Google gaan adverteren. Dit kan via Google Ads, maar een andere manier is Google Shopping. Wat is dat precies en hoe begin je met Google Shopping? Wij leggen het voor je uit in dit artikel.

Wat is Google Shopping?

Google Shopping is een advertentievorm binnen de zoekresultaten van Google waarbij een product getoond wordt inclusief foto, titel en prijs. Het is daardoor een meer visuele vorm van adverteren dan bijvoorbeeld Google Ads, wat het goed geschikt maat voor producten uit een webshop. In tegenstelling tot Google Ads adverteer je niet op zoekwoorden, maar voeg je je productfeed toe. De overeenkomst is dat beide manieren van adverteren werken op basis van bieden.

Wat heb je nodig om met Google Shopping te beginnen?

Het belangrijkste is een zogenaamde productfeed. Hierin staat alle informatie van de producten die je wilt gaan adverteren via Google Shopping. Denk hierbij aan de afbeelding, de titel, de prijs en de link naar je webshop. Ook andere attributen zoals voorraad en prijsaanbiedingen kunnen erin verwerkt worden. Deze productfeed wordt vervolgens via het Google Merchant Center geüpload.

Wat zijn de kosten?

Net zoals andere manieren van adverteren werkt ook Google Shopping met Pay Per Click (PPC). Dit betekent dat je past betaald wanneer er iemand op de advertentie klikt. Er zij geen opstartkosten en je betaalt ook niet voorvertoningen, je betaalt alleen als iemand op je advertentie klikt. Omdat er meerdere concurrenten zijn, moet je echter bieden om jouw plekje binnen Google Shopping te verkrijgen. Hoe hoger het bod en beter de kwaliteit van jouw aanbod, des te groter de kans dat jouw advertentie ook daadwerkelijk getoond wordt.

Samenwerken met een Google CSS Partner

Het klikt misschien eenvoudig om te starten met Google Shopping, maar het is wel een specialisatie. Dus misschien vind je het ingewikkeld of heb je geen tijd en besteed je het daarom liever uit. In dat geval kun je kiezen voor een Google CSS partner. Zij hebben alle kennis in huis en kunnen daardoor efficiënt een effectieve Google Shopping Campagne opzetten. Bovendien kunnen ze je ook helpen met het besparen op de kosten en omdat ze hoogstwaarschijnlijk ook betere resultaten boeken is het een dubbele win! Een voorbeeld van een Google Partner is Bigshopper.nl.