Hoe zoek je de wijn uit voor een speciaal diner?

Heb je binnenkort een speciaal diner in de planning staan? Eentje waarvoor je lang de keuken in gaat duiken, waar je een mooi menu voor gaat samenstellen? Dan weet je dat er heel wat geregeld en gedaan moet worden voor al je gasten tevreden aan tafel zitten. Je moet de gerechten die op tafel komen te staan uit gaan zoeken, zodanig dat iedereen er lekker van kan eten. Je denkt na over je servies, over de manier waarop je de tafel gaat dekken. De tafelschikking kan nog een dingetje zijn, net als de muziek en de verlichting; die moeten in orde zijn. Maar ook de drankjes die je tijdens het diner gaat serveren doen er natuurlijk toe. Zeker als je van plan bent om wijn te schenken, kun je niet zomaar een fles uit de kast trekken en ervan uitgaan dat deze wel goed is. Een klein beetje voorbereiding kan ook op dit gebied geen kwaad.

Wat staat er op tafel?

Ga je wijn kopen voor je diner? Dan zal je eerst moeten weten wat er op tafel zal staan. De smaak van de wijn die je koopt zal tenslotte goed moeten combineren met de smaak van het gerecht. Een flink stuk vlees vraagt om een heel ander soort wijn dan vis, bijvoorbeeld, maar ook tussen de verschillende vleesgerechten (net als tussen de verschillende visgerechten) kunnen natuurlijk verschillen zijn.

Zorg dus dat je eerst je diner in orde hebt. Ben je van plan verschillende gangen te serveren? Dan kan het leuk zijn om bij iedere gang een andere wijn uit te zoeken. Vind je dat wel heel veel werk? Geen zorgen. Als je moet kiezen, kies dan vooral een goede wijn voor bij het hoofdgerecht uit, een rode wijn Pinot noir die goed bij het vlees past, bijvoorbeeld. Je gasten zullen het je echt niet kwalijk nemen als je de overige gangen even laat gaan, qua wijn, of sowieso niet zo heel veel gangen serveert.

Waar gaat de voorkeur van de aanwezigen naar uit?

Natuurlijk kijk je bij het uitkiezen van de wijn naar het diner dat er op tafel komt te staan; de smaken moeten wel een beetje matchen. Daarnaast kan het echter ook geen kwaad om naar de voorkeuren van de aanwezigen te kijken. Je kunt een prachtige rode wijn uitzoeken die perfect bij je gerecht past, maar als geen van de aanwezigen van rode wijn houdt, zal je daar toch weinig vrienden mee maken. Probeer deze twee zaken dus vooral met elkaar te combineren, en zoek op deze manier de wijn, of wijnen, uit die je avond compleet en tot een succes maken.