Winterse groene smoothie recept

De dagen worden korter en buiten wordt het langzaam maar zeker steeds frisser. Je hoofd staat hierdoor minder naar verfrissende smoothies zoals een Piña Colada smoothie. Daarom hebben we een groene smoothie recept welke perfect past bij deze tijd van het jaar. Voordat we overgaan tot het winterse groene smoothie recept eerst nog even wat achtergrond informatie over groene smoothies.

Groene smoothies en gezondheidseffecten

Groene smoothies zijn een uitkomst als je gezond wilt leven. Voor vele zijn groene smoothies dan ook een vast onderdeel van een gezonde en bewuste leefstijl. De gezondheidseffecten van groene smoothies zorgen er voor dat je je energieker, fitter en alerter voelt. Dit omdat de insuline- en bloedsuikerspiegel mooi stabiel blijven. Dit helpt je ook om gemakkelijk gewicht te verliezen of op gewicht te blijven. Andere gezondheidseffecten van groene smoothies zijn het gunstige effect op de bloeddruk, de stoelgang en de nachtrust.

De gunstige gezondheidseffecten zijn voornamelijk te danken aan de groene bladgroenten welke de basis van groene smoothies vormen. Veel gebruikte bladgroenten zijn spinazie, boerenkool, paksoi, snijbiet en sla. De groene bladgroenten zorgen voor antioxidanten, vitamine, mineralen, chlorofyl, aminozuren, voedingsvezels en sporenelementen.

Omdat de groene bladgroente bij de bereiding van groene smoothies niet verhit worden blijven de vitamines goed bewaart. Bij het koken van groente gaan namelijk maar liefs 20 tot 50% van de vitamines verloren, afhankelijk van hoe lang de groente gekookt worden.

De basis van groene smoothies

Zoals hierboven al aangegeven bestaat een groene smoothie uit groene bladgroente, altijd minimaal 1 soort. Naast groene bladgroenten zijn vormen nog 2 ingrediënten altijd de basis van groene smoothies. Dat zijn een vloeistof en één of meerdere fruitsoorten.

Zonder vloeistof zou de smoothie te dik blijven om te kunnen drinken en mengen de ingrediënten niet goed in de blender. Meestal wordt water gebruikt als vloeistof maar dit kunnen ook vloeistoffen zijn als kokoswater, kokosmelk en amandelmelk. In ieder geval nooit gewone melk, dit heeft een negatief effect op de gunstige detox werking van groene smoothies.

Bij het gebruik van fruitsoorten wordt er opgelet dat vruchten met een overheersende smaak zoals ananas en grapefruit alleen gebruikt worden als aanvulling op een vrucht met een mildere smaak zoals banaan of sinaasappel.

Naast groene bladgroenten, vloeistof en fruit kan een groene smoothie eventueel verrijkt worden met gezonde voedingsmiddelen of voedingsmiddelen welke de smaak verrijken. Zo worden verschillende superfoods gebruikt om groene smoothies een extra gezonde dimensie te geven. Voor het verbeteren van de smaak worden kruiden zoals kaneel, koriander en peterselie.

Winterse groene smoothie recept: de banaan kaneel smoothie

Banaan en kaneel zijn smaken welke verrassend genoeg heel goed bij elkaar passen. Als basis hebben voor deze smoothie de echte wintergroente boerenkool gekozen. De banaan en amandelmelk voegen wat zoets aan deze smoothie toe. Als je niet van boerenkool houdt dan kan je deze prima vervangen voor verse spinazie. De smoothie zit boordevol met antioxidanten, kalium en vitamine B6 en is dankzij de banaan lekker voedzaam.

Ingrediënten:

  • 200 ml amandelmelk
  • 75 gram verse boerenkool
  • 1 banaan in partjes gesneden
  • ½ theelepeltje kaneel

Bereiding: doe de boerenkool met de amandelmelk in de blender en meng tot dat je een glad geheel hebt. Voor hier vervolgens de banaan en kaneel aan toe en meng een seconde of 30 tot 45 tot je een mooie gladde smoothie hebt. Genieten maar!

Suggesties:
Wil je je smoothie graag wat koeler? Vries dan van tevoren de partjes banaan in om je smoothie koeler te maken.
Wil je je smoothie wat zoeter maken? Voeg dan wat honing en aan de smoothie toe.
Wil je smoothie fruitiger maken? Voeg dan een handje (bevroren) frambozen toe.