Zelfzorgmiddelen en zelfzorgproducten

Een zelfzorgproduct gebruikt u wanneer u de ernst van uw kwaal zelf kunt overzien, zoals bij een verkoudheid of eerstegraads brandwond. U weet dan uit ervaring welke maatregelen u moet nemen. Het zelfzorggeneesmiddel ondersteunt de zelfgenezende krachten van uw lichaam. Ook als u vaker dezelfde klachten hebt, kunnen zelfzorgmiddelen behulpzaam zijn, hoewel u dan ook bij uzelf te rade moet gaan waarom dit u zwakke plek is. Om weer gezond te worden, moet u opnieuw de juiste balans zien te vinden. Dat kunt u doen door goed u eigen situatie waar te nemen: behalve uw lichamelijke ook uw psychisch-sociale gesteldheid. Vervolgens kunt u dan een beslissing nemen: bijvoorbeeld het voornemen om meer rust te nemen en te ontspannen, meer te bewegen of gezonder te eten. Daarnaast kunt u uw zwakke plek ondersteunen met een zelfzorg(genees)middel dat de balans in uw lichaam helpt te herstellen. Gaat u op deze wijze te werk, dan oefent u uw vermogen uzelf waar te nemen en neemt u actief verantwoordelijkheid voor uw eigen gezondheid. Ga wel bij twijfel en als de klachten verergeren of regelmatig terugkeren altijd naar uw huisarts.

Verkoudheid & Griep: Als u gezond bent, beschikt u over een goed werkend immuunsysteem dat u voor bacteriën en virussen beschermt. Alleen als uw afweersysteem om enigerlei reden is verzwakt, hebben ziektekiemen de mogelijkheid uw lichaam binnen te dringen. De eerste symptomen van een verkoudheid zijn:
– Kriebel in de keel
– Niezen
– Het afwisselend koud of juist warm hebben
Als u daarnaast koorts hebt en vermoeid bent, is er sprake van een griep. Een volwassene heeft jaarlijks gemiddeld driemaal een luchtweginfectie. Kinderen zijn vaker verkouden, bijna voortdurend lijkt het soms, maar gemiddeld wel een keer of zes per jaar.

Verkoudheid

Een neusverkoudheid begint met een verstopte neus. U kunt niet meer door uw neus ademen en hebt daardoor vooral ’s ochtends een droog gevoel in uw mond. Na een paar dagen krijgt u doorgaans een loopneus, die overgaat in dikkere afscheiding. De aangetaste slijmvliezen stoten dan extra veel – besmet – slijm af en het vlies zwelt op van alle activiteit. Dan is het zaak het vastzittende slijm gemakkelijker te laten afvloeien en de hoeveelheid slijm te laten afnemen, zodat u weer vrij door uw neus kunt ademen. Vaak gaat een verkoudheid gepaard met hoesten. Er zijn twee soorten hoest. Bij een vastzittende slijmhoest probeert uw lichaam geïnfecteerd slijm uit te scheiden, maar dat lukt niet goed omdat het slijm stroperig is of vastzit. Bij deze hoest is het van belang de hoestprikkel niet te onderdrukken. Het hoesten is immers een natuurlijke reactie van de luchtwegen en dient de zelfreiniging van het lichaam. Een droge kriebelhoest daarentegen heeft geen functie, daarom kunt u hier wel proberen de hoestprikkel te dempen. Onze ogen zijn uiterst gevoelige organen. Komt er een zandkorreltje in, dan slaan ze al snel alarm door rood te worden en een prikkend gevoel te geven. Met extra tranen zorgen ze er vervolgens voor dat het korreltje snel uit het oog spoelt. Op zich een gezonde reactie. Lichaamsvreemde stoffen horen immers niet thuis in ons lichaam, en zeker niet in onze ogen. Maar het is wel lastig als uw oog gevoelig reageert op zand, chloorwater (in het zwembad), pollen in de lucht, huisstofmijt of huisdieren. Om gezonde processen van de ogen te ondersteunen en ze in balans te houden kunt u Ogentroost Oogdruppels van Weleda gebruiken. Ogentroost Oogdruppels verzacht en verzorgt en brengt daarmee het oog tot rust, zodat tranen, de roodheid en het prikkelende gevoel afnemen. Het product is vrij van synthetische conserveringsmiddelen, dus zacht voor het oog. Uit onderzoek blijkt dat Ogentroost Oogdruppels ook kan worden toegepast bij zowel harde als zachte contact lenzen (ook tijdens het dragen van de lenzen).

Tips om uw ogen gezond te houden

Plantenwereld van Weleda: Ogentroost uit Duitsland Ogentroost groeit in het wild in weides tussen grassen en kruiden. Haar botanische naam,Euphrasia, is afgeleid van Euphrosyne, de godin van de blijde zin. Wie het plantje goed bekijkt, ziet inderdaad dat ze met haar opvallende gele vlek en fijne violette tekening vriendelijk de wereld inkijkt. Ogentroost wordt van oudsher gebruikt in oogkompressen bij vermoeide, branderige en geïrriteerde ogen. Een extract van de verse plant bevat een grote hoeveelheid bio-actieve stoffen met ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen. In de periode van februari tot september zijn er allerlei soorten pollen in de lucht. Het zijn fijne stuifmeeldeeltjes van grassen, bomen en bloemen die door de lucht zweven en die u via uw adem binnenkrijgt. Wanneer u een gevoeligheid voor bepaalde pollen hebt opgebouwd, reageert uw neusslijmvlies bij contact met deze stoffen door op te zwellen en daarbij een grote hoeveelheid vocht te produceren. Dit zorgt ervoor dat u constant een loopneus hebt en niet vrij door de neus kunt ademen. Door de vrijkomende histamine kan de neus jeuken en kunt u last hebben van niezen en tranende ogen. Kortom, uw hoofd zit letterlijk dicht. Hierdoor kunt u uzelf minder goed concentreren, loopt u rond met een duf gevoel en voelt u uzelf behoorlijk moe.

Vitaliseer en verfris uw benen

Na een lange autorit of een dag staan of zitten voelen uw benen soms vermoeid aan. Ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd kunt u soms een zwaar gevoel in uw benen ervaren. Net als bij beroepen waarbij u veel zit of staat, zoals kappers, caissières en kantoorpersoneel. Met een goede verzorging en beweging kunt u uw benen op een geheel natuurlijke wijze vitaliseren en verfrissen. Wij hebben voor u hiervoor het volgende product: Venadoron: verfrist, vitaliseert en ontspant de benen. Venadoron bestaat uit een zorgvuldig samengestelde compositie van mineralen en heilzame planten. De verkoelende gel zorgt voor een aangenaam fris gevoel. Venadoron is vrij van synthetische conserveringsmiddelen en geurstoffen. Zuiver etherische citroenolie zorgt voor een aangenaam frisse geur. De plantenextracten komen zoveel mogelijk uit de biologische landbouw of biologisch gecertificeerde natuurgebieden. TIP: Kastanje Versterkingsbad houdt de benen sterk en krachtig. Naast een extract uit de vruchten van de paardenkastanje bevat deze badmelk heilzame planten en etherische oliën. Let erop dat de watertemperatuur niet hoger is dan 36 graden Celsius. Het versterkingsbad helpt nog beter wanneer u tien minuten baadt en aansluitend een half uur rust. TIP: Help uw lichaam afvalstoffen te verwijderen en maak gebruik van de reinigende kracht van jonge berkenblaadjes. Berken Extract van Weleda ondersteunt het lichaam bij het uitscheiden van afvalstoffen. Jonge berkenblaadjes bevatten onder andere flavonoiden, die een goede vochthuishouding ondersteunen. En kuur kan u helpen om zicht beter te voelen.

Verbrandingen

Een kop hete thee over uw hand of een rood verbrande huid na te veel zon is pijnlijk. Uw eerste behoefte is verkoeling en daarna bekommert u zich pas om uw gekwetste huid. Verbrandingen, ook door zonnebrand en hete stoom, verstoren de structuur van het huidweefsel en vergroten de kans op infecties. Het gevolg is dat de huid slechts langzaam heelt en littekens kunnen ontstaan. Om huidbeschadiging zoveel mogelijk te voorkomen, is snelle hulp gewenst. Extracten van brandnetel en Arnica begrenzen ontstekingsprocessen, verminderen pijn en helpen de huid herstellen. De planten werken ook verzachtend bij insectenbeten.

Lippen

De conditie van Uw lippen kan veranderen door zon, wind en guur weer, maar ze wordt ook bepaald door Uw algemene weerstand, door spanningen of menstruatie (bij vrouw). Bij een veranderde conditie van Uw lichaam kunnen lipblaasjes op Uw lippen ontstaan. De blaasjes worden veroorzaakt door het virus Herpes Simplex. Als U dit virus eenmaal heeft opgelopen, blijft het voor altijd in Uw lichaam. Het bevindt zich namelijk in een zenuw van Uw gezicht, buiten het bereik van ons afweersysteem. Omdat het virus steeds weer terugtrekt in dezelfde zenuw, komt de koortslip ook typisch steeds op dezelfde plaats terug. Uv-licht kan ook het virus oproepen en dus blaasjes tot gevolg hebben. Bij lipblaasjes kan de huid van het ene op het andere moment gevoelig aanvoelen. Het is het dan verstandig Uw lippen goed te verzorgen en daarbij Uw algehele weerstand optimaal te ondersteunen, door goede, gevarieerde voeding en voldoende ontspanning en nachtrust.

Onrust

U voelt uzelf gespannen voor een (rij)examen, ziet op tegen die belangrijke vergadering of kunt moeilijk slapen omdat u ligt te malen. Ook deadlines op uw werk kunnen spanning en onrust geven. Ontspannende massages, een uitgebreid bad of een voetenbadje helpen om bij uzelf te komen en uw innerlijke evenwicht (terug) te vinden. Ook ritme in uw leven kan rustgevend werken. Regelmatige en in rust genoten maaltijden en elke avond op een zelfde tijdstip naar bed proberen te gaan kunnen helpen. Voelt u uzelf regelmatig gespannen door alle indrukken die overdag op u afkomen, las dan dagelijks eens een rustpauze in. Bijvoorbeeld door u ’s avonds de volgende vragen te stellen: Wat was er leuk vandaag? Wat is er gelukt? Wat kan ik veranderen? Momenten van stilte zoeken en ervan genieten, schoonheid bewust beleven – dit alles helpt om de opgedane indrukken te verwerken, de belevenissen ervaringen te laten worden en zo de dag actief een plek te geven. Ook planten als hop, valeriaan en koffie (homeopathische verdunning) kunnen u helpen tot rust te komen. Ze kalmeren het zenuwstelsel, waardoor u uzelf rustiger voelt en beter inslaapt.